Tanuki-Manga

Tanuki.pl

Wyszukiwarka recenzji

Dango

Kulinarne pojedynki

Tom 13
Wydawca: Waneko (www)
Rok wydania: 2018
ISBN: 978-83-8096-130-2
Liczba stron: 192
Okładka
Dodaj do: Wykop Wykop.pl

Recenzja

Oto przed nami rozstrzygnięcie finału Jesiennych Wyborów. Fabuła poprzedniego tomu urwała się w momencie, gdy Souma miał dodać składnik, który zmieni ocenę jego dania. Biały bulion z mlekiem sojowym dopełnia takikomi gohan. Jest szał, dyrektor traci ciuchy, a Nakiri wspomina pierwszą miłość. Ale czy to wystarczy, by wygrać? Wszyscy trzej konkurenci wykazali się umiejętnościami kulinarnymi na wyrównanym poziomie – jak zatem wybrać najlepszego kucharza? Kryterium, na podstawie którego postanowiono dokonać wyboru, została specjalność kucharza.

W międzyczasie otrzymujemy dodatkowe informacje o przeszłości ojca Yukihiry. Jest to zaledwie preludium do dłuższej opowieści o młodości największego rywala Soumy. Poza tym sporo kadrów poświęcono na retrospekcje z dzieciństwa Hayamy i jego relacji z Jun. Wyraźnie widać, że coś jest na rzeczy między tą dwójką, ale czy ten wątek doczeka się romantycznego finału, trudno stwierdzić.

Przechodzimy do kolejnego etapu żywota pierwszaków w akademii. Stagiaire – bo tak nazywają się praktyki w Tootsuki – pozwalają młodzieży wykazać się w pracy w prawdziwej restauracji. Żeby nie było tak łatwo, to nie są zwykłe praktyki, które wystarczy „przeżyć” – uczniowie muszą udowodnić swoją wartość. Dosłownie mają zostawić po sobie „ślad”. Tym sposobem Souma, sparowany z Arato Hisako, trafia do restauracji Mitamura, serwującej kuchnię w stylu zachodnim i obleganej przez podróżujących shinkansenem. Souma wraz z Arato wchodzą w rolę Magdy Gessler i niczym w Kuchennych rewolucjach odmieniają oblicze restauracji. Bez rzucania patelniami.

Jakość wydania nie odbiega od poprzednich tomów. Pod obwolutą, tak dla odmiany, pojawia się zrelaksowany Souma. Ponownie mamy do czynienia z wysokiej jakości drukiem, czernie są głębokie, a gama szarości bogata. Tłumaczenie wypada nieźle, chociaż jak mantra powracają mało konkretne sformułowania w opisie terminów kulinarnych. I niech mi ktoś wyjaśni zasadność tłumaczenia przy każdym ponownym pojawieniu się tego terminu w mandze, czym jest „umami”. Poza główną fabułą w tomiku znalazło się miejsce na jeszcze trzy krótkie opowiastki, z czego jedna jest występem gościnnym w stylu ukiyo­‑e. Tom wieńczy reklama innych mang wydawnictwa.

Souma rozpoczyna symboliczną wędrówkę w poszukiwaniu „własnej” kuchni, ponieważ do tej pory próbował tylko dorównać swemu ojcu. Czy kolejne doświadczenia w Akademii Tootsuki pomogą mu w dalszym rozwoju?

Annielus, 5 lutego 2019
Recenzja mangi

Tomiki

Tom Tytuł Wydawca Rok
1 Tom 1 Waneko 11.2016
2 Tom 2 Waneko 1.2017
3 Tom 3 Waneko 3.2017
4 Tom 4 Waneko 5.2017
5 Tom 5 Waneko 7.2017
6 Tom 6 Waneko 9.2017
7 Tom 7 Waneko 11.2017
8 Tom 8 Waneko 1.2018
9 Tom 9 Waneko 3.2018
10 Tom 10 Waneko 5.2018
11 Tom 11 Waneko 7.2018
12 Tom 12 Waneko 9.2018
13 Tom 13 Waneko 11.2018
14 Tom 14 Waneko 1.2019
15 Tom 15 Waneko 3.2019
16 Tom 16 Waneko 5.2019
17 Tom 17 Waneko 7.2019
18 Tom 18 Waneko 9.2019
19 Tom 19 Waneko 11.2019
20 Tom 20 Waneko 1.2020
21 Tom 21 Waneko 3.2020
22 Tom 22 Waneko 5.2020
23 Tom 23 Waneko 7.2020
24 Tom 24 Waneko 10.2020
25 Tom 25 Waneko 2.2021
26 Tom 26 Waneko 3.2021
27 Tom 27 Waneko 5.2021
28 Tom 28 Waneko 7.2021
29 Tom 29 Waneko 9.2021
30 Tom 30 Waneko 11.2021
31 Tom 31 Waneko 1.2022
32 Tom 32 Waneko 3.2022
33 Tom 33 Waneko 5.2022
34 Tom 34 Waneko 8.2022
35 Tom 35 Waneko 9.2022
36 Tom 36 Waneko 11.2022